sunnuntai 26. heinäkuuta 2009

21.12.2012

Tuohon otsikon päivämäärään päättyvät muinaiset Väli-Amerikan intiaanien kalenterit.
Tuota päivämäärää pidetään 'maailmanlopun' päivänä, monilla keskustelupalstoilla siitä esitetään mitä värikkäämpiä ennustuksia ja kauhukuvia.
Miksi Atsteekkien kalenteri loppuu juuri tuohon päivään? Mitä siinä on niin erikoista?
Miksei se voisi päättyä 31.12.2009, kuten meidän tämän vuotinen almanakkamme päättyy ja sitä seuraa tietääksen päiväys 1.1.2010, mutta eipä meidän allakkamme loppupäivästä kukaan ole nostanut mellakkaa.
On totta, että tuo päivä, 21.12.2012, on maapallolle merkittävä päivä, sillä sinä päivänä maapallo sivuuttaa galaksimme ekvaattorilinjan ja se vaikuttaa maan magneettikentän napaisuuteen.
Eli magneettipohjoinen ja -etelä vaihtavat paikkaa.
Mutta sekään ei tapahdu yhdellä humpsauksella siten, että kompassineula alkaakin yht'äkkiä osoittaa etelään. Prosessi kestää tuhansia vuosia ja on itse asiassa jo ollut käynnissä pitkään.
Viimeksi napaisuus on vaihtunut n. 750 000 vuotta sitten.
Tällä hetkellä magneettinen pohjoisnapa lähestyy pohjoisnapaa ja on arvioitu, että nämä navat kohtaavat vuonna 2017. Se, koska nämä navat ovat viimeksi kohdanneet, ei ole tiedossani ja havaintoja magneettisen pohjoisnavan liikkeestä on tehty jostain vuoden 1600 paikkeilta. Kaukaisimmillaan magneettinen pohjoisnapa on ollut pohjoisnavasta vuoden 1900 paikkeilla.
Kolumbus, ensimmäisellä Ameriikanmatkallaan, teki tärkeän havainnon, kun miehistö valitti, että kompassi näyttää väärin pohjantähteen nähden. Tuolloin oli vakaa käsitys, että pohjantähti on todellakin tasan taivaan lakipisteessä (korkeus 90 astetta), mutta Kolumbus havaitsi, että myös pohjantähti näennäisesti liikkuu hiukan kuten muutkin tähdet. Todellisuudessa pohjantähti sijaitsee korkeudessa (n.) 89 astetta ja 16 minuuttia.
Maailmanloppua on ennustettu varmaankin jo niin kauan kuin on ollut kulttuurejakin ja eräs mielenkiintoisimmista oraakkeleista on ollut Ranskalainen 1500-luvulla elänyt Nostradamus.
Varmaa on kuitenkin, että maailmanloppu tulee joskus ja ellei ihminen sitä omilla toimillaan aiheuta, niin arviolta vajaan miljardin vuoden kuluttua aurinkomme lämpötila on kasvanut ja nostanut maapallon lämpötilaa niin suureksi , että nykymuotoinen elämä maapallolla on mahdotonta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heip.
Olen kiitollinen palautteestasi.
Toivon mukaan en ole kirjoitellut mitään epäasiallista tai loukkaavaa. KH