keskiviikko 2. syyskuuta 2009

ASIAN VIERESTÄ

Vielä viisi minuuttia sitten päässäni oli jonkinlainen kokonaisuus tälle palstalle, mutta nyt kirjoittaesani mennäänkin jo jossain muissa sfääreissä.

Ei vainenkaan.

Edellisen raapustelun jälkeen olen lukenut monta mielenkiintoista kirjaa, jotka kyseenalaistavat varsin vakuuttavasti Kolumbuksen patentin Atlantiin ja 'uuteen' mantereeseen.
Kolumbuksen päiväkirjan elämänkertaosassa (Guthenberg-projekti) mainitaan Azorien saaristo, 'joista näkyy läntinen maa'.
Azoreilta se kuitenkin on tuskin mahdollista, mutta n. 1000 vuotta aiemmin irlntilaisten munkkien teksteistä löytyy viittauksia, että Islannin länsipuolella purjehdittaessa näkyy lännessä maata. Arktinen kangastus Gröönlannista, mutta mahdoton Azoreilla Amerikasta.
Ja aikakirjojen mukaan Pyhä Brendan teki mielenkiintoisen retken n. 550 jaa. (siis hänen nimiinsä, ehkä useampien retkien summa) ohi Grönlannin uuteen maailmaan, jossa häntä opasti nuori iiriä puhuva mies.
Toinen mielenkiintoinen juttu (tai oikeastaan useampi viittaus) löytyy viikinkisaagoista.
Näissä kerrotaan 'Suur-Irlannista' mikä on kaukana meren takana lämnnessä ja heillä oli 'Skotteja' (tuolloin irlanilaisia) ja Fär-saarelaisia oppaanaan tuossa uudessa maassa, joka sittemmin ristittiin Uudelleen löydetyksi maaksi (Newfoundland).
Varhaiskristillisellä ajalla irlantilaisten erakkoluostarit pitkin pohjois-atlantin saaria oli kirjastoiltaan ehkä sen ajan rikkaimpia ja tähän väittänen, että n. 1000 vuotta heidän jälkeensä Kolumbus näiden asiakirjojen perusteella teki retkensä länteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heip.
Olen kiitollinen palautteestasi.
Toivon mukaan en ole kirjoitellut mitään epäasiallista tai loukkaavaa. KH